В количката

Няма добавени продукти!

compare_arrows
Начало / Други / Intel Pentium D 830, Dual Core, 3.00GHz

Intel Pentium D 830, Dual Core, 3.00GHz

Артикул
Настолен процесор
Производител
Intel
CPU слот
LGA 775
Модел
Pentium D 830, SL88S
Брой ядра
2
Честота на CPU
3. 00 GHz
L2 кеш
2 MB
FSB
800 MHz
Инструкции
64-bit
Техн. процес
90 nm
Max. TDP
130 W
Статус
След корпоративна употреба, статус А
Гаранция
3 месеца

Допълнителна информация

SL88S
SL88S

Компютрите с LGA775 от първо и второ поколение са произведени в огромни количества за нуждите на бизнеса и на дома. Качествената Intel платформа и надеждните компоненти на практика им осигуряват неограничен жизнен ресурс. Затова такъв компютър може да се открие в почти всеки офис и в немалко домове. Най-често могат да бъдат срещнати такива конфигурации, които са

комплектовани със скромния като производителност процесор Celeron D или в най-добрия случай Pentium 4. Слабата производителност на тези едноядрени процесори са причина потребителите да се насочат към по-съвременни компютри.  

Проблемът

  Едноядрените процесори трудно се справят с:

 • нови игри, защото въпреки наличието на пълноценен PCI-E слот в повечето LGA775 дънни платки, по-новите видеокарти показват значително по-добра производителност със съвременен многоядрен процесор;
 • графични програми - новите версии на програмите за растерна, векторна и 3D графика са оптимизирани за работа с многоядрен или дори такъв с Hyper Threading процесор;
 • HD филми - въпреки твърденията, че съвременните видеокарти поемат голяма част от декодирането на HD, все още процесорът играе основна роля в този процес;
 • 32-битовите процесори (повечето Celeron D) не могат да работят с оперативна памет над 3GB и въпреки, че първите поколения LGA775 платформи поддържат едва до 4GB системна памет, то и в този случай процесорът ограничава потенциала на конфигурацията;
 • Windows 7 - Celeron D и бюджетните версии на Pentium 4 не са в състояние да осигурят комфортна работа под тази система.

Въпросите

В тази статия ще се опитаме да дадем отговор на следните въпроси:

 1. Има ли възможност за ъпгрейд на стара LGA775 платформа с процесор, който да осигури комфортна съвременна производителност?
 2. Оправдани ли са средствата за евентуален ъпгрейд спрямо инвестицията в нова техника?

Тези въпроси са особено актуални в период на финансова нестабилност и отговорите могат да доведат до немалки икономии за фирмения или домашен бюджет.  

Тестовата конфигурация

За да отговорим на тези въпроси, за тестова платформа сме избрали един популярен много качествен компютър - DELL Optiplex GX620.

DELL OptiPlex GX620 е отлично проектиран и нелошо реализиран компютър, чийто ъпгрейд е напълно оправдан предвид деградацията в качеството и надеждността на много от по-новите модели. Платформата на GX620 е Intel Lakeport с чипсет Intel 945 - вероятно най-масовата платформа за последните 10 години. Много други качествени бизнес компютри имат аналогичен хардуер като сред тях са не по-малко популярните HP Compaq dc7600 и IBM ThinkCentre M52. Затова всички тестови резултати и изводи от тази статия са валидни за огромен брой компютърни конфигурации.

Показателен за качеството и надеждността на DELL Optiplex GX620 е масивният охладител с 6 термо-тръби, който е обдухван от 120мм вентилатор. Въпреки внушителните си размери, охладителна система бе напълно безшумна дори и с най-горещият от представените по-долу процесори. Наличието на толкова ефективна система за охлаждане при DELL Optiplex GX620 определи изборът ни на тестов компютър за тази статия. В последствие се оказа, че тестваните процесори всъщност не са толкова горещи, както твърдят митовете за тях и всеки въздушен охладител с над средно качество и редовна профилактика може да да се справи отлично със задачата си.

Процесорите

Осигурили сме внушителен "арсенал" от най-мощните процесори, които някога са били произведени за платформата на DELL GX620. Събирането на такива легендарни процесори, които бяха мечта за всеки компютърен ентусиаст, предизвика истинско вълнение в нашия скромен екип. Ето какво осигурихме за този невероятен ретро-тест:

 • Intel Pentium D 945 с две физически ядра на 3.40GHz и 4MB кеш - най-мощният процесор за първите поколения LGA775 компютри;
 • Intel Pentium 4HT 670 с две логически ядра на невероятните 3.80GHz (!) - вероятно най-мощният процесор с едно физическо ядро;
 • Intel Pentium 4HT 631 с две логически ядра на 3.00GHz - 65nm процесор с ядро Cedar Mill;
 • Intel Pentium D 820 с две физически ядра на 2.80GHz - скромен, в сравнение със "звездите" на това ревю двуядрен процесор;
 • Intel Celeron D 346 с едно физическо ядро на 3.06GHz и едва 256KB кеш - единственият високочестотен 64-битов Celeron, който открихме в "арсенала" си.

Вероятно забелязвате, че за тестовете сме подбрали само 64-битови процесори. Това не е случайно - всички изпитания ще бъдат преминати под Windows 7 Ultimate 64-bit. Показваме ви следните два скрийншота от "тежката артилерия" в нашия изследователски материал:

DELL Optiplex GX620 с двуядрения Intel Pentium D 945 на 3.40GHz

DELL Optiplex GX620 с Intel Pentium 4HT 670 на изумителните 3.80GHz

Тестовете

Като цяло Windows 7 не е особено "впечатлен" от процесорите в този тест, но все пак виждаме впечатляваща разлика между Pentium D 945 и Celeron D 346.

Системата се зарежда впечатляващо бързо с всеки процесор, с изключение на Celeron D. 30 секунди за пълно зареждане на ОС е впечатляващ резултат дори за много по-съвременни конфигурации, но не трябва да забравяме, че в този тест ползваме качествена маркова машина от висок клас.

Емоцията си каза думата и първия тест, който стартирахме на всеки процесор бе Super Pi (1M) и wPrime (32M, многоядрен режим). В Super Pi малко неочаквано победата с добра преднина бе взета от Pentium 4HT 670. С много голяма преднина в многоядреният режим на wPrime победител бе Pentium D 945.

3DMark 2006 ни демонстрира сериозна процесоро-зависимост на видеокартата най-вече спрямо слаб процесор като Celeron D 346. Pentium D 945 е безспорен победител, но впечатляващ резултат се показва и от Pentium D 820 на значително по-скромната честота от 2.80GHz.

3DMark Vantage ни показва аналогичен краен резултат. Резултатите от теста на процесорната производителност обаче е впечатляващ - почти тройно по-добра производителност на Pentium D 945 спрямо Celeron D и над двойно по-добър резултат на Pentium D 820 спрямо същия Celeron. Отново нискочестотния Pentium D ни впечатлява със своята ефективност.

Фантастична разлика между Pentium D и Celeron D се вижда под Cinebench 11.5! Прекрасно представяне на Pentium D 820.

SPECViewPerf добре ни демонстрира огромното значение на процесора за 3D моделиране. Например за Solid Works, Celeron D е почти двойно по-слаб от Pentium D 945.

x264 HD Benchmark 4.0 ни дава категоричен отговор на въпроса, свързан с подобряване на възможностите за HD декодиране. Почти тройно повече възпроизведени кадри в секунда имаме при Pentium D спрямо Celeron D. Най-ефективен ъпгрейд според нас с цел HD видео е ъпгрейд на Celeron D или Pentium 4 с Pentium D 820.

Последната версия на PCMark (7) отново определя Pentium D 945 като безспорен победител, а Celeron D като пълен аутсайдер в тази компания.

Everest 5.50 ни показва кулминацията в много доброто представяне на Intel Pentium D 2.80GHz чрез категоричната победа на този скромен процесор във всички процесорни подтестове! Колкото и да искаме да се направим на компетентни, логично обяснение за тези резултати в момента нямаме.

При математически изчисления, демонстрирани ни от Sciense Mark 2.0, Pentium D 945 и Pentium 4HT 670 са далеч пред останалите процесори. Явно математиката зависи от честотата.

Как стои въпросът с консумацията? Именно тя е в основата на повечето маркетингови похвати да се пласират слабите процесори, които уж били много по-икономични. Разликите, както виждате не са никак големи. Виждаме, че Pentium 4HT 631 има равна с Celeron D 346 консумация като същевременно от показаните по-горе резултати виждаме, че има почти двойно по-добра производителност.

Изводите

Ъпгрейдът на едноядрен процесор с двуядрен Pentium D носи значителен прираст на производителност за LGA775 компютри от първо поколение. При минимален ръст на консумацията (20-30%), можете да достигнете почти 300% ръст на производителността, ако замените Celeron D с Pentium D. Дори Pentium 4 с Hyper Threading може значително да подобри производителността спрямо всеки Celeron D. Pentium D може да предложи комфортна производителност под Windows 7, ефективно декодиране на HD съдържание и достатъчно мощ  за почти всяка съвременна игра. Така, че не бързайте да изхвърляте "добрият, стар" компютър, особено ако той е от класа на DELL Optiplex GX620, каквито вече наистина не се правят. Напомняме ви, че идва времето на Windows 8, който има по-ниски системни изискваният от Windows 7 и вашият стар компютър с лекота ще може да работи с най-съвременната операционна система. Относно изборът на процесор за ъпгрейд на LGA775 платформа от първо поколение:

 • ако сте максималист, изберете Pentium D 945 на 3.40GHz;
 • ако сте индивидуалист, изберете екзотичният Pentium 4HT 670 на невероятните 3.80GHz;
 • ако сте прагматик, няма друга алтернатива на евтиният (при нас) Pentium D 820, който ви дава производителност, близка до максималната за системата ви;
 • ако имате малък офис, в който производителността и икономията са еднакво важни, Pentium 4HT 631 ще ви даде значителен ръст на ефективността с минимална инвестиция и без увеличение на сметката за електроенергия;
 • ако искате да "мъчите" модерната тъща със слаб компютър, оставете я с Celeron D.

Други предложения