В количката

Няма добавени продукти!

compare_arrows
Начало / Лаптопи / Home и Office / HP EliteBook 2530p, SL9400, Camera

HP EliteBook 2530p, SL9400, Camera

HP EliteBook 2530p, SL9400, Camera-V7mZ4.jpg А/А
Процесор
Intel Core 2 Duo
Х-ки на процесор
SL9400, 1.86GHz, FSB:1066MHz, 64-bit, 6MB L2
Големина на дисплея
12.1\" (16:10) Wide
Резолюция
1280 x 800
Тип на дисплея
TN+Film
Видеокарта
Intel (integrated)
Х-ки на видеокарта
GMA 4500, 1700MB Shared, DX10, SM 4.0, Full HD
RAM памет
3GB (3072MB) DDR2
Твърд диск
120GB HDD
Оптично устройство
DVDRW
Комуникации
Wi-Fi, Bluetooth - opt., LAN, Modem
Батерия
авт. работа до 60 минути
Статус
След корпоративна употреба, A (корпус), A (LCD)
Гаранция
6 месеца + 6 месеца (опц.)

Допълнителна информация

Най-елегантния и красив съвременен бизнес лаптоп - тънък метален корпус с много алуминий. Шасито е изцяло магнезиево, наподобяващо това на ThinkPad. Приликата с Thinkpad се допълва и от подвижната LED лампичка до камерата, която осветява клавиатурата. EliteBook напълно оправдава името си, явявайки се елитен като дизайн, качество и параметри лаптоп.
Най-елегантния и красив съвременен бизнес лаптоп - тънък метален корпус с много алуминий. Шасито е изцяло магнезиево, наподобяващо това на ThinkPad. Приликата с Thinkpad се допълва и от подвижната LED лампичка до камерата, която осветява клавиатурата. EliteBook напълно оправдава името си, явявайки се елитен като дизайн, качество и параметри лаптоп.

Лаптоп втора употреба HP EliteBook 2530p с процесор Core Duo SL9400, резолюция 1280x800 и видеокарта Intel GMA 4500.

Lenovo Thinkpad T61 - здрав хардуер в здраво тяло

Lenovo ThinkPad T61 е първият (и вероятно последен) лаптоп от най-висок бизнес клас на китайската компания. От друга страна този модел се явява последният модел, запазил традициите на ThinkPad – безкомпромисно качество, здрав корпус, върхови технологии и иновации при появата на всеки нов модел и разбира се недостижима за конкурентите ергономика.

Представената в настоящата статия модификация на ThinkPad T61 се базира на платформата Intel Crestline PM965, процесор Core2Duo T7100 и видеокарта Nvidia Quadro NVS 140M. Това са достатъчно сериозни параметри за бизнес-лаптоп през 2007-ма година.
Освен със сериозният си  дори и според стандартите на 2010-та година хардуер, ThinkPad T61 е популярен със своя здрав композитен корпус, който е изключително добре рекламиран в многобройни фото- и видео-презентации като тези:

След като сме гледали много рекламни материали за изключително здравият корпус на модела, нямаше как да не му направим “дисекция”:

ThinkPad T61 “съблечен” наистина изглежда повече от впечатляващо – магнезиево шаси, много мед, алуминий и топлинни тръби, изграждащи ефективната охладителна система, отводнителни отвори, капсулована клавиатура, здрави метални панти.
Без толкова реклами и маркетингова суматоха всичко това сме виждали и в IBM ThinkPad T60, който в предишна наша статия бе определен за най-добрият ThinkPad.

От снимката виждаме, че в Thinkpad T60 има значително повече магнезий от наследника си ThinkPad T61 – цели метални пластини, по-дълбоки и по-добре оформени отводнителни отвори и като цяло повече солидност, която няма как да се предаде чрез снимков материал. Металните панти на Thinkpad T60 нямат и намек за луфт или износване, както и пантите на по-старите модели T43, T42, T41, T40, X-серията, а дори и в работната R-серия на IBM. Същото обаче не може да се каже за Lenovo Thinkpad T61, който макар и да има минимална хлабина в пантите, за хора години тествали и ползвали лаптопи на IBM тя е крайно неприятна и нетипична за ThinkPad.
Вероятно забелязвате от снимките на Thinkpad T61 и Thinkpad T60, че T61 има повече мед около охладителните плоскости. Това е така, защото модела е снабден с отделна видеокарта на Nvidia, докато сниманата модификация на Т60 е с вградена видеокарта Intel GMA950, която няма нужда от охлаждане. Вижте обаче как изглежда върхът на Thinkpad T60 серията, моделът T60p с мощната и надеждна ATI FireGL V5250.

По-горе неслучайно отбелязах, че ATI FireGL е надеждна видеокарта, защото Thinkpad T61 нарушава една дълго-годишна традиция, в ThinkPad да се ползват само графични карти на ATI. Ще отбележа само, че използваната в T61, Nvidia Quadro NVS 140M се базира на ядрото 8400M-GS, с което всички производители преживяха инфарктни моменти, покрай многобройните дефекти.

След подробно запознаване и с двата модела, можем да кажем, че Lenovo ThinkPad T61 не е еволюция на ThinkPad, а е една опростена, но много добра имитация на перфектният като корпус и изработка IBM ThinkPad T60.
Моделите IBM ThinkPad T60 и Lenovo ThinkPad T61 бележат една недоловима, но същевременно рязка граница, която обяснява оттеглянето на безспорният "номер едно" в проектирането и производството на лаптопи. Китайското производство не е извинение за спада на качеството, напротив китайските заводи на Lenovo произвеждаха лаптопите на IBM още от моделите T40/41/42. IBM явявайки се не само технологичен, но и маркетингов лидер на световният пазар на компютърна техника навреме долови “вятъра на промяната”, промяна от супер-качество с висока цена към масово производство на лаптопи със средно до посредствено качество. Оттегляйки се обаче от пазара, IBM го направи в зенита на славата си, продавайки производствените си мощности заедно с перфектният като качество и изработка модел ThinkPad T60. Доста от моделите ThinkPad T60 имат означението "Lenovo", но същевременно с това са и последният модел с легендарното лого на IBM ThinkPad. На снимката виждате Т61 (с новото лого, без червено-зелено-синият IBM знак), под който е моделът Т60 (с лого IBM ThinkPad):

Дизайнът на ThinkPad T61 изцяло следва консервативните линии на IBM ThinkPad, същевременно по-широкият профил му придават повече стил и “агресивност”.

За съжаление като почитател на великолепните IPS дисплей, ползвани от IBM, не мога да скрия огромното си разочарование, че Lenovo дори в ThinkPad T61p не ползват качествен дисплей с висока резолюция. Ето как изглежда Lenovo ThinkPad T61p до значително по-непретенциозен Thinkpad T60 с IPS дисплей:

Това пък е сравнение на IBM Thinkpad T61 с IBM Thinkpad R50р (IPS):

Не искам в тази статия да бъда разбран погрешно, че смятам Lenovo ThinkPad T61 за слаб модел, напротив – това вероятно е най-качественият модел лаптоп, произведен през 2007-2009 година и реално е последният лаптоп, в който се използват скъпи, качествени материали. Върховата модификация, ThinkPad T61p вероятно поне още една година ще запази лидерството си сред бизнес лаптопите като баланс между качество и производителност.
В заключение ви показвам сравнителни данни за производителност само в два теста – 3Dmark и PCMark 2005.

Повече тестове и анализ спрямо конкурентни модели очаквайте в бъдеща сравнителна статия между моделите T60 и Т61, както и техните топ-модификации T60p и Т61р.
Имахме намерение да повторим и водният тест във включено състояние, който проведохме с IBM ThinkPad T60, но предвид по-евтината изработка на ThinkPad T61 се отказахме да подлагаме скъпата машина на непосилна задача, а да заливаме лаптопа в изключено състояние е банална демонстрация, имаща стотици клипове в мрежата.


Заключение. Моделът ThinkPad T61 се опитва да запази традициите на IBM ThinkPad, но явно това е една трудна задача за китайската компания Lenovo. Не можем обаче да виним Lenovo, защото години наред компании като HP, DELL и Toshiba не можеха да намерят адекватен отговор на безкомпромисното качество и технологично лидерство на IBM. Lenovo всъщност заслужават уважение и то основно заради модела ThinkPad T61. Следващите модели Lenovo “Thinkpad”, могат да предизвикат само мъка и възмущение сред многобройните почитатели на IBM ThinkPad, затова ползвам и кавичките.

Нашата ценова листа, в която могат да се видят тези и много други качествени модели.

 

Други предложения