Лаптопи, компютри и монитори втора употреба

Dell Latitude ON, Precision ON Flash Module, 2GB, 0FW67Y

Наличен, доставка + 5 лева

Производител:   Dell

Слот:   Mini PCI-E

Статус:   След корпоративна употреба, статус А

Гаранция:   1 месец

Цена: 89.99 лв. (EUR)

бр.

Допълнителна информация:

Flash модул с вградена операционна система Lunix OS, която се стартира хардуерно от специфичен бутон. Предназначен само за някои DELL Latitude и DELL Precision модели.

 

DELL ON - много интересен модул с вграден Linux OS

DELL не се сред най-иновационните компании, но понякога се случва да ни учудят с интересна екстра.
Интересните есктри при DELL, както и при всеки останал голям производител се появяват във високият им бизнес клас и "по-големият брат" от клас Mobile Worksttaion.
Представяме ви изключително интересният Flash модул, определен като DELL Latitude ON или DELL Precision ON, в зависимост от това, дали е поставен във върхов бизнес модел или в графична станция.
Често сме се чудили защо в някой лаптопи на DELL до Power бутона има бутон, със знака на Power, преплетен с някаква символика на вечността. Логото на същият загадъчен знак има и в самият лаптоп, до празен Mini PCI-E слот.
И ето, че най-накрая в RMania се сдобиваме с Dell Latitude ON / Precision ON Flash Module (model: 0FW67Y).
Поначало го определихме като аналог на ThinkPad модула Turbo Memory за ускорение на зареждането и кеширане на твърдият диск, древна идея, развита донякъде в хибридните дискове.
Flash паметта на модула бе само 2GB от предишен опит с ThinkPad не очаквахме чудеса.
Стартирахме Windows 7 с този модул... никакъв прираст.
Индианският подход за изследване на нов хардуер не даде резултат, така че се наложи да почетем за какво все пак служи този модул, какви драйвери изисква, за кои ОС е предназначен.
Оказа се, че това е модул с вградена микро-система Lunux OS, която се стартира с алтернативният Power бутон. Един вид аварийна ОС, чрез която можете да комуникирате и ползвате лаптопа си при срив на твърдият диск, основната ОС или като добра възможност за диагностика на проблемите на лаптопа.
Може би идеята за DELL ON модул на мнозина ще се стори излишна в наши дни на SSD, mSATA, USB 3.0 и т.н., но в действителност функцията е много ефектна, симпатична и стабилно работеща.
Първоначалните настройки на модула стават под Windows OS. След инсталация на ON софтуер, и в двете ОС има възможност за смяна на системите.
Micro Linux OS няма кой знае какви възможности, но има прекрасна поддръжка на WiFi комуникация (вкл. и Skype), VoIP, Remote Control.

Тестван от нас успешно на DELL Latitude E6410 и DELL Precision M4500, което е показано и в галерията тук.

Подобни продукти